Energo-Aqua plánuje pri Švošove malú vodnú elektráreň za 10 mil. eur

03.03.2013 Ružomberok

Bratislava 3. marca (TASR) - Akciová spoločnosť Energo-Aqua plánuje v katastrálnom území obcí Švošov a Hubová v okrese Ružomberok na ľavom brehu Váhu vybudovať malú vodnú elektráreň (MVE) s inštalovaným výkonom 1,8 MW s výškou prehradenia 5,3 metra približne za 10 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

"Profil Švošov umožňuje efektívne využiť vyrovnané prietoky Váhu a tiež dosiahnuť optimálny spád na výrobu elektrickej energie. V hornom úseku nad vybudovaným stupňom príde k zvýšeniu hladiny, v spodnom úseku sa zlepší ochrana priľahlých území pred povodňami. MVE Švošov tiež zahŕňa vybudovanie koridoru na migráciu rýb," zdôvodňuje potrebu výstavby malej elektrárne v zámere investor.

Výstavba MVE by sa mala začať v roku 2014 a koniec výstavby a uvedenie MVE do prevádzky sa predpokladá v roku 2016.

Energo-Aqua, a. s., Trenčianske Biskupice, vznikla zápisom do Obchodného registra SR v septembri 2001. Predmetom jej činnosti je okrem iného výskum a vývoj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, ako aj podnikanie v oblasti elektroenergetiky - dodávka elektriny.
 

Vyberte región